rscholte.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  SEO
   

   
  Bijdrage leveren?
  Reageer en ik zet
  hem erbij!
   
  Kijk ook op:

   
  VVD schiet zichzelf in de voet
  Economie kan zo eenvoudig zijn!
   
  Het lijkt erop dat de draagkracht onder het lente-akkoord tanende is, en dat is niet zo gek natuurlijk. Veel Nederlanders vinden dat er bezuinigd kan worden op ontwikkelingshulp en dat de BTW op kunst omhoog mag.
  Veel van de maatregelen die genomen werden door VVD, CDA en PVV zijn teruggedraaid door vijf politieke partijen die hun legitimiteit baseren op verkiezingen in een tijd dat er geen zicht was op een forse aanslag op de portemonnee van de burger.
  Daarmee zijn de huidige bezuinigingen controversieel.
   
  Maar de EU rammelt aan de poort en eist iets van Nederland waar Griekenland jaren over mag doen, "onverteerbaar", vinden veel Nederlanders die terugkomen op hun steun aan het CDA en de VVD.
   
  "Ik vrees dat de PvdA gelijk heeft", zo hoorde ik van de week een econoom uit het rechtse kamp zeggen. En inmiddels roept Wiegel dat de VVD een strategische fout heeft begaan door o.a. met Groen Links een akkoord te sluiten.
   
  Maar hoe zit dat met uw eigen economie?
  U gaat het om uw eigen knip, als het er op aankomt denkt iedereen eerst aan zijn eigen belang, daarin verschillen we dus niets van de Grieken. Maar hoe werkt economie eigenlijk? Ik begrijp niet dat er geen een politicus is die dat eens helder uit kan leggen.
  Een poging!
   
  Stel, u wilt iets kopen dat 1.000 Euro kost, u heeft 800 Euro op de bank en 200 Euro in uw zak. Aan al uw andere verplichtingen kunt u voldoen. Dat aspect laten we even buiten beschouwing.
  Op een dag denkt u "ik ga het kopen".
   
  Maar wat nu als de regering de tekorten die het zelf veroorzaakt heeft op u wil verhalen? Ze schrapen van uw banksaldo 100 Euro af, u houdt nog voldoende over, dat denkt de regering en u hoeft nog niet naar de voedselbank.
  Maar u houdt dus maar 900 Euro over, u kunt die aankoop van 1.000 Euro niet doen!
   
  Niets aan de hand op het oog, maar doordat u niets uitgeeft stokt de economie. Uw geld komt niet terecht bij een bedrijf dat daarmee zijn personeel kan betalen die op zijn beurt weer wat kan uitgeven.
  Maar stel dat u die 100 Euro had mogen behouden en die aankoop wel zou hebben gedaan? 
   
  De regering zou dan al 19% BTW binnen hebben, oftewel, bijna twee honderd Euro. De ondernemer betaalt belasting, zijn werknemer ook, de toeleveringsbedrijven, noem maar op. Van uw 1.000 Euro komt via allerlei belastingen een derde bij de overheid terecht, laten we zeggen 300 Euro.
   
  Een eenvoudige rekensom leert dat de regering 1.000 Euro binnenkrijgt maar 300 Euro laat liggen, per saldo schiet de overheid er dus 200 Euro bij in. Als zij u uw eigen economie op gang laat houden bent u blij want u heeft een nieuwe aanwinst en het land vaart er wel bij omdat het geld weer rolt.
  Als iemand nu nog roept dat hij niet begrijpt waarom de Nederlandse economie stokt dan moet die opgesloten worden of eens met Angela Merkel gaan babbelen.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl