rscholte.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  SEO
   

   
  Bijdrage leveren?
  Reageer en ik zet
  hem erbij!
   
  Kijk ook op:

   
  Luisteren kost niks

  Gisteren sprak ik een Catalaan die in Andorra is gaan wonen. De reden doet er even niet toe maar het feit dat hij niet meer in zijn geboortedorp woonde intrigeerde mij. Maar meer nog, waarom is hij zo voor het behoud van de Catalaanse cultuur als die alleen maar in Catalonië en door Catalanen wordt aanbeden?

  Feit is dat veel Catalanen geen Catalaans kunnen schrijven, de moeilijke woorden kennen de meesten niet. Zo ken ik de rechterhand van een topondernemer uit Barcelona die de teksten van zijn baas moet controleren maar dat zonder woordenboek niet kan.
  Het Spaans (Casteliaans) is dus de gebruikstaal, het Catalaans de presentatietaal.

  Ook spreken veel Catalanen thuis Spaans, het zal erom hangen, maar een op de twee spreekt Spaans, de ander Catalaans. Die verhouding zal omslaan in het voordeel van het Catalaans omdat de ouderen overlijden en de jongeren zich steeds meer richten op Catalunya.

  Toch heeft Catalonië als land geen toekomst omdat afscheiding van Spanje er nooit in zal zitten en een geforceerde volledige autonomie geen erkenning bij de EU zal vinden. Toch vinden veel ouders dat de school de plek is om kinderen Spaans en Engels bij te brengen, thuis wordt er Catalaans gesproken.

  Zo kan het gebeuren dat een kind van zeven je simpelweg niet verstaat. Het Spaans is te gebrekkig. Wat voor toekomst heeft zo'n kind, denk je dan. Een in Catalonië, no doubt. Je ziet al decennia lang dat steeds meer Catalanen alles in hun eigen 'land' doen. Vakantie, werken, wonen, etc. Ze denken dat ze de rest van de wereld niet nodig hebben.
  Sommigen hebben zelfs een nummerbord waarmee ze de grens niet over komen maar in Catalonië rustig rond kunnen rijden.
  De vriendelijke vriend uit Andorra denkt er net zo over. Hij steigerde zelfs toen ik zei dat ik het 'narrowminded' vind als je denkt dat je je van de rest van de wereld, ja, zelfs van Spanje, kunt afzonderen.
  Voordat ik de vraag kon stellen waarom hij zelf in Andorra is gaan wonen en werken moest hij weg. En zo gaat het ook met mensen die hier leven van het toerisme, ze zien de Euro's uit Spanje en de EU graag komen maar moeten niets hebben van de mensen die ze uitgeven. En dan verbaasd zijn dat er al jaren een dalende tendens is in bezoekers en dus inkomsten.

  'De schuld van Madrid', hoe vaak ik dat niet gehoord heb. Maar de Catalanen zouden moeten koesteren wat ze hebben. De huidige afbreukpolitiek doet het land en zijn inwoners geen goed, en ach ja, land, het is geen land. De taal is geworteld en misschien ook erkent als taal maar wees realist, wie spreekt er nou Catalaans behalve de Catalaan? En wie wil het leren? Catalaans is verplichte kost in Catalonië, als je een restaurant hebt maar geen menu in het Catalaans dan krijg je een boete.

  Veel rijke gezinnen zijn afkomstig uit andere delen van Spanje, hun zoons 'voelen' zich in hart en nieren Catalaans, zetten zich zelfs af tegen Barcelona waar 'alleen maar Spanjaarden wonen'. Als over twintig jaar de jeugd voornamelijk Catalaans praat en het Spaans en Engels matig beheerst ontstaat er hetzelfde als wat er al jaren gebeurt in Nederland en andere EU landen, slecht ingeburgerde inwoners.

  Als de eigen mensen al geen woord meer over de grens spreken omdat ze vinden dat iedere buitenlander maar Catalaans moet spreken is het hek van de dam en staat de wereld eigenlijk op zijn kop.
  Zowel in Catalunya als in Nederland hebben we dus te maken met vergelijkbare problemen. Ligt de oplossing dan niet in het verplicht stellen van Engels als officiële taal van de EU en dat je dat dus 'moet' leren? Tja, ik zie de Fransen al voor me.

  Nee, het zal dus nooit tot een groot Europa komen, er zullen zelfs steeds meer 'eilandjes' komen. Het nu met man en macht inperken en inkapselen van de voordelen in Andorra zijn zijn gebaseerd op economische gronden, niet op culturele waarden.

  De EU zou de culturen samen moeten brengen en consensus moeten zien te bereiken tussen alle Europeanen, dus ook de mensen die hier zijn komen wonen. Nu is er alleen strijd om macht en geld. Cultuur en ook natuur moeten hier teveel voor wijken, dat moet veranderen. Dat geldt voor Nederland, Polen, nieuwe lidstaten maar dus ook voor Andorra en Catalonië.

   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl