rscholte.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  SEO
   

   
  Bijdrage leveren?
  Reageer en ik zet
  hem erbij!
   
  Kijk ook op:

   
  Hekel aan Joden
  De laatste tijd krijg ik vaker mail en zelfs een keer een telefoontje van mensen die om wat voor reden dan ook een hekel aan Joden hebben.
   
  Met MokumsNL en De Dokwerker probeer ik Amsterdam van een andere kant te laten zien, de een gaat over de stad en wat je er kunt doen, maar ook over de geschiedenis. De andere site legt verbanden tussen de Tweede Wereldoorlog en Amsterdam maar bewandeld ook de grote wegen.
   
  Puur interesse
  Ik ben geen Jood, niet half ook. Maar er is de Joden zowel voor, tijdens als direct na WOII groot onrecht aangedaan. Ik probeer dat kort te beschrijven zodat het leesbaar en dus behapbaar blijft. Ik spreek me nergens voor of tegen uit. Ik ben voor een Palestijnse staat maar waar en hoe die er moet komen weet ook ik niet.
  Dat de Joden misschien soms wat kort door de bocht zijn kan zo zijn, maar daar gaat de site niet over, sterker nog, ik probeer een zo algemeen als mogelijk beeld te geven zodat je je eigen mening kunt vormen.
   
  CIDI
  Waar ik me aan stoor is het CIDI. Het Centrum voor Informatie en Documentatie over de staat Israel. Die willen dat alles gebeurt zoals zij het voor ogen hebben, zij laten nimmer ruimte voor andersdenkenden. Deze bekrompen houding wekt vaak ergernissen op maar polariseert ook omdat argumenten er vaak niet meer toe doen. Ook maakt het CIDI zich schuldig aan stemmingmakerij. Ze lezen een artikel maar half, vormen zich er een mening over en maken dat vervolgens openbaar zonder enig weerwoord van de schrijver.
   
  Het CIDI stoort zichzelf ook aan alles maar hanteert voor de gedachten- en meningsvorming eigen regels en wetten. Dat mag, maar dan moet je ook niet vreemd opkijken als je niet meer door iedereen serieus genomen wordt. Ondergetekende doet dat al enige tijd niet meer maar mijn persoonlijke frustraties mogen geen leidraad worden voor mijn publicaties.

  Marokkanen
  Wat de Marokkaanse gemeenschap terecht wel eens verweten wordt is dat de ouderen niet veroordelend optreden en zich uitspreken over rellende Marokkaanse jongeren. Maar doen we dat zelf eigenlijk ook niet te weinig?
  Dat we nauwelijks nog echt stelling durven te nemen en argumenten uit willen wisselen doet denken aan loopgraven, jij schiet, ik schiet, maar waarom is eigenlijk een raadsel. Zijn het niet juist politieke partijen en maatschappelijke organisaties die de mensen dichter bij elkaar horen te brengen?

  In ellenlange debatavonden heb ik geen zin, de beroepspraters die daar oreren heb ik even te vaak gezien. Waar het om gaat is wederzijds begrip. Goed voorbeeld van 'een gezicht geven' zijn de jongeren die ingeburgerd zijn zijdens een veel te lange asielaanvraag. Het is niet het gebruik maken van alle procedures maar de instanties die deze martelgang in het leven hebben geroepen. Dat hadden we velen moeten besparen, nu dat we eenmaal zo ver gekomen zijn kunnen we niet meer terug.
   
  Emoties op basis van indrukken
  Het 'gezicht' van een asielzoeker die hier al tien jaar woont, studeert en wil werken roept emoties op, mensen gaan de straat op en willen dat hij of zij blijft, kortom, dat er een uitzonderingspositie wordt gecreeerd. Maar is het niet juist dat wat polariseert? De een wel en de ander niet?
  Zo gaat het ook op straat, de schoffies weten niet wat ze aanrichten en de ouders en slachtoffers kennen elkaar niet en dat blijft ook zo als we niet alles benoemen.

  Ik kreeg dus mail. Erg vervelende mail soms. Mensen die hun geld in aandelen hadden belegt wat door een vermogensbeheerder werd 'bewaakt' met aan het roer of als naamgever van het bedrijf een man van Joodse afkomst. Het gehele Joodse volk werd erbij gehaald, zelfs de verschrikkingen van de Tweede Wwerldoorlog werden gebagatelliseerd, het kwam dikwijls neer op 'eigen schuld dikke bult'. Maar die beleggers zelf dan? Bewust gingen ze toch speculeren op jacht naar meer procenten?
  Met name Goldman Sachs werd enkele malen genoemd. Deze bank heeft niet te lijden gehad onder de crisis, dat steekt als je als kleine belegger al je centjes kwijt bent, maar wat heeft daar de uitroeing van zes miljoen Joden mee te maken?
   
  Verkeerd signaal van de politiek
  Dat erbij slepen van de oorlog kostte Agnes Kant al eens de kop, maar we leren er niet van. Iemand vond dat ik een Jodenhater was toen ik zei dat als hem iets niet beviel aan Amsterdam hij toch ook kon verhuizen, ik wist niet dat hij Jood was, niet dat hij familie was kwijtgeraakt in de oorlog, ik reageerde slechts op een opmerking van de beste man. Alles wordt groter gemaakt, houdt het toch een klein. Oplossingen liggen vaak oh zo voor de hand en als iedereen nou eens begon naar de eigen tekortkomingen te kijken en dan te gaan praten voordat je schreewt wordt het er weer wat leuker op.
   
  Wel ben ik van mening dat de politiek haar leidende rol aan het verliezen is als er alleen nog maar 'groot' gedacht wordt. Politici vergeten dat ze volksvertegenwoordiger zijn. Zelfs de PVV doet concessies, misschien zwakt de hoop van veel kiezers wel af omdat die meer hadden verwacht.
   
  Verdere toelichting lijkt overbodig
  Bewust plaats ik de reacties die ik ontving niet omdat ze soms te griefend zijn en aanzetten tot haat. De schrijvers en die ene beller heb ik te woord gestaan, me onthouden van politiek correct commentaar maar wel gevraagd of ze ook iets opbouwends in willen brengen. Dan blijft het helaas stil, maar ik heb ook positieve ervaringen, daar houd ik me dan me dan maar aan vast.
   
  Begrip en verdraagzaamheid wordt vaak gevraagd. Zelfreflectie is echter het begin van 'dingen klein houden'. Dat mis ik bij politici en leden van maatschappelijke instanties te vaak, wat mag je dan verwachten van 'het volk'?
  Toch dingen klein houden, geef het een gezicht en wissel standpunten uit, niet ieder debat hoeft een felle discussie te zijn, er mag best wel eens wat positiefs uit voort komen, hoe klein ook, het zal de basis zijn van een prettiger samenleving.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl