rscholte.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  SEO
   

   
  Bijdrage leveren?
  Reageer en ik zet
  hem erbij!
   
  Kijk ook op:

   
  Beatrix mond gesnoerd
  Mijn mond viel zowaar open toen ik gisteren Huub Oosterhuis hoorde zeggen dat onze Koningin tijdens de haar uitgesproken kerstrede niet mocht zeggen wat zij wilde en dat ze daar moeite mee heeft.
  Volgens mij is het al jaren zo dat de minister-president de laatste hand heeft in alles wat de Koningin doet, zo ook met de door haar uitgesproken troonrede en kerstboodschap. Niets nieuws dus.
   
  Mijn gedachten gingen wel even terug naar het Tarhirplein in Cairo waar miljoenen onlangs nog streden om te mogen zeggen wat ze wilden, staan wij straks op de Dam omdat we niets meer mogen zeggen?
  Maar al snel was ik terug in de realiteit. Klopt het wel wat Beatrix ons via haar spreekbuis wil doen geloven en is op zich het moment niet wat vreemd?
  Dit heeft een al even vreemde voorgeschiedenis.

  Tijdens de informatie van het inmiddels drie maanden oude kabinet laat Beatrix zich via Ruud Lubbers ontvallen dat zij Rutte als premier een 'risicovolle' vindt. Ik kan die onbestraft gebleven uitglijder van Lubbers niet los zien van wat Oosterhuis nu doet.
  Hier is opzet van Beatrix in het spel.
   
  Ik ben een man van deze tijd, geniet van het heden en kijk reikhalzend uit naar de toekomst maar wil ook graag weten wat onze basis is. De geschiedenis van ons land laat mij niet koud. Dat het koningshuis gebouwd is op roof en onderdrukking en de nieuwe koning straks door vererving geld en macht heeft is mij, democraat in hart en nieren, een doorn in het oog. Maar een mens gedoogd wel eens wat, geleerd van de politiek.

  De meeste mensen weten het, zeker degenen die bij de Koningin op de thee gaan. Je brengt niets naar buiten van wat de Koningin tegen je gezegd heeft. Immers, zij valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid van de premier (Rutte) en kan zichzelf niet verdedigen in het publieke debat.
  De minister-president op zijn beurt kan niet voor iedere opmerking van de Koningin naar de kamer komen en dat zou zeker gebeuren als de Koningin regelmatig haar mening zou geven over maatschappelijke kwesties.
   
  Dan is daar ineens Arend-Jan Boekestijn. Die laat wat flodders los over een gesprek met de Koningin, we hebben het over 2010, voor Lubbers, voor Oosterhuis. Boekestijn wordt zijn redelijk onschuldige uitglijder flink aangewreven en verdwijnt van het politieke toneel. Je zou zeggen, als je het al niet wist, dat weet je het nu, over je 'tete a tete' met de dame in het paleis doe je geen mededelingen.
   
  Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat zwaargewichten als Lubbers en Oosterhuis, die tot de vriendenkring van Koningin Beatrix gerekend worden, zich uitlaten over niet zomaar iets maar over zwaar beladen kwesties?
  Lubbers over de eventuele geschiktheid van een beoogd premier en Oosterhuis over de leider van de tweede partij van Nederland, Wilders?
   
  Deze mannen weten dondersgoed wat ze doen. Zij zijn de spreekbuis van Beatrix die zelf haar mond moet houden omdat ze anders met diezelfde Rutte en Wilders te maken krijgt. Door twee muppets te gebruiken waarvan zij met haar hand de mond laat bewegen ontloopt zij de hoon van de Tweede Kamer maar maakt zij het volk onomwonden duidelijk wat zij vindt.
  Met hoop op meer.
   
  Dat een aantal politieke partijen, onder aanvoering van GroenLinks, dit aangrijpen om kamervragen te stellen geeft blijk van weinig politiek besef. Maar wat wil je ook. De NOS brengt dit als wereldnieuws terwijl er van 'hoor en wederhoor' geen sprake is geweest. Beatrix kan niets gevraagd worden en Wilders en Rutte kregen van de nationale omroep de kans niet.
   
  Rutte en Wilders worden in één pennenstreek neergezet als censureerders. Oftewel een soort Mubarak en Kadaffi. Daar zijn we mooi klaar mee, landgenoten.
   
  De oplossing ligt voor de hand. Wat mij betreft mag het gehele koningshuis opgedoekt worden maar een voor iedereen meer acceptabale oplossing ligt voor de hand. Maak de verantwoordelijkheid van de Koningin geen staatskwestie maar een persoonlijke. Zij mag dan zeggen wat zij wil en kan er ook rechtstreeks op worden aangesproken als iemand het niet zint.
  Rutte is er van af en mannen van kaliber hoeven niet meer 'misbruikt'  te worden want of Beatrix roept direct Oosterhuis op het matje of ze doet afstand van de troon.
  Zo niet dan is een vooropgezet plan om Rutte en Wilders te beschadigen bewezen en zijn Oosterhuis en Lubbers voorgoed gedwiskwalificeerd.
   
  Tenslotte kun je je nog afvragen waarom juist nu en niet net na kerst deze koninklijke frustratie naar buiten komt. Niet omdat Oosterhuis en Beatrix elkaar vorige week nog hebben gezien. Dat was al eerder en om na twee maanden nog eens door te kauwen op een drol van vorig jaar, dat zie ik de Koningin nu ook weer niet doen.
  Het heeft er alle schijn van dat Beatrix zo vlak voor de verkiezingen een duit in het zakje wilde doen als lijstduwer. Geen enkele andere logica gaat namelijk op.

  En ik maar denken dat alleen de politiek stinkt.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl