rscholte.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  SEO
   

   
  Bijdrage leveren?
  Reageer en ik zet
  hem erbij!
   
  Kijk ook op:

   
  Politie fout in de oorlog
  Gisteren (zaterdag 29 januari 2011) zag ik deel twee van een documentaire over de Amsterdamse politie. Twee oude bazen van bureau Warmoesstraat vertelden over de corruptie op het bureau en dat de leiding daarvan geweten moet hebben.
   
  Dit ging over de zeventiger jaren, de opkomst van de Chinezen en Cocaine. Toorenaar was in die tijd commissaris en kwam welgeteld 45 seconden in beeld, er werd geen enkele toespeling gemaakt dat hij degene was die van de corruptie geweten moet hebben en zelf misschien ook wel eens een greep in het zakje had gedaan.

  Toorenaar is al lang geleden overleden maar vast staat dat er diverse aanwijzingen waren dat hij 'fout' was en dat dat ook leidde tot een degradatie. Uiteindelijk nam Toorenaar ontslag en begon een eigen detectivebureau.
   
  Op zijn afscheidsreceptie waren er bekende acteurs maar ook criminelen. Dertig jaar eerder was corruptie aan de orde van de dag. De Duitsers hielden Nederland bezet en vormden de Nederlandse politie om.

  Van de 20.000 Nederlandse politie-agenten (Marechaussee, Rijksveldwacht, gemeentepolitie, politietroepen en gemeenteveldwacht) die in 1944 in dienst waren werd 35% (een derde) na de bevrijding verdacht van collaboratie. Tweeduizend man werd direct ontslagen.
  De bevolking had een zeer negatief beeld van de politie, in hun ogen was iedere politieman een vriend van de vijand geweest.
  Van Rotterdam was bekend dat er zelfs milities waren maar over Amsterdam is lange tijd gezwegen totdat ook daarvan vast kwam te staan dat veel agenten 'fout' waren.
   
  Als je meer opmerkelijke 'feitjes'  over de Tweede Wereldoorlog wilt lezen, KLIK DAN HIER.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl